Zoeken

Is het iets akelig, is het een vogel… neen, het is een vleermuis!

Met Ribbe de Bie zijn we naar de Nacht van de Vleermuis getrokken op  29 augustus 2015.

nachtvandevleermuis

Onze ‘collega’s’ natuurpunters van Keerbergen maakten ons één en ander diets i.v.m. dat bijzondere en enige vliegende zoogdier: de vleermuis. Eerst was er een boeiende en goed geïllustreerde presentatie.

Dat vleermuizen je haartooi invliegen werd naar het rijk der fabelen gestuurd. Of wist je bijvoorbeeld dat er ondertussen meer dan 1.100 soorten bekend zijn en dat dat aantal nog stijgt maar dat velen onder hen ook ernstig bedreigd zijn? Tijdens de presentatie werd de kennis getoetst a.d.h.v. quizvragen. Voor de kinderen werd er een tafel voorzien waaraan getekend en geknutseld  kon worden.

Na afloop hiervan trokken we - verdeeld in 3 groepen met elk 2 gidsen - de Broekelei in. Onze gidsen waren gewapend met een ‘batscanner’, de natuurliefhebbers met zak - of andere lantaarn. De volle maan lichtte ons pad ook wat bij. Dankzij deze batscanner konden we een dwergvleermuis horen piepen, in tweede instantie zien. Behalve vleermuizen neemt dit toestel ook het ‘getsjirp’ van de grote groene sabelsprinkhaan en andere niet geïdentificeerde insecten waar. We doken een van de bunkers in op zoek naar vleermuizen maar die waren gaan vliegen. We zagen er wel het nest van een winterkoninkje en een slapende dagpauwoog. 

ribbedebie vleermuis