Zoeken

Dag van de natuur

Dag van de natuur

Een dag om niet snel te vergeten

Normaal was het dit jaar niet aan onze afdeling om een “Dag van de Natuur” te organiseren. We hadden immers vorig jaar één gehouden in de Guldentop en zouden pas in 2014 weer aan de beurt komen. Om de twee jaar dus. Maar na de publieke belangstelling voor het project ‘Sven Nys Cycling Center’ op de Balenberg op te richten, vond Natuurpunt dat we toch ook een beetje aandacht moesten vragen voor de natuur daar. We werken inderdaad al jaren op de Balenberg en omgeving aan het Bruine Vuurvlinder project. 

Lees meer: Dag van de natuur

Beheerswerken

Bij de inhuldiging van de Zegbroekwandeling op 3-6-12 eindigde een intensieve periode aan voorbereiding van het wandelpad.

Een heel jaar lang ging de aandacht van de werkploeg naar het Zegbroek. Er werd afval geruimd, gekapt, gezaagd, een knuppelpad aangelegd en bewegwijzering gezet. Later volgde het ruimen van de poel. Dit alles om een educatief wandelpad te maken.

Lees meer: Beheerswerken

De eekhoorn

Eekhoorn

Net als muizen en ratten zijn eekhoorns knaagdieren, maar dankzij hun schattige uiterlijk hebben ze een hogere aaibaarheidsfactor. Toch zijn ze niet zo onschuldig als ze eruitzien want ze beschikken over vlijmscherpe tandjes waarmee ze stevig kunnen bijten. Laat de diertjes dus vooral met rust: het zijn wilde dieren die thuis horen in onze natuur. De eekhoornsoort die in Vlaanderen leeft, wordt ook wel eens rode eekhoorn genoemd. Ook in de rest van Europa is dit de meest voorkomende soort. Hij komt niet voor in Zuid-Spanje en enkele Mediterrane eilanden. In het Verenigd Koninkrijk is ooit de grijze eekhoorn geïntroduceerd. Die laatste heeft er nu rode eekhoorn teruggedreven tot het noorden van de eilanden. Ook in delen van Italië verdringt de grijze eekhoorn de rode eekhoorn. De grijze eekhoorn is groter, zwaarder en minder schuw dan de rode eekhoorn.

Lees meer: De eekhoorn