Zoeken

De Halsbandparkiet, een vleugje exotisme in Tremelo

Parkiet

Mijn eerste echte confrontatie met deze populaire subtropische kooivogel, de Halsbandparkiet (Psittacula krameri), in Tremelo is een feit. Op zaterdag 22 november vloog deze groene parkietensoort met rode bek, lange staart en opvallende halsring al roepend en tie¬rend over de Basdongenstraat, nadien haar toevlucht zoekend over de mooie wilde tuin en bosgebiedje van Rik Wouters en zo richting de Putten van Fonteyn. De laatste weken heb ik ze wel gehoord in de buurt van het natuurdomein van Rik Wouters. De vogels maken zeer veel lawaai en zijn bijzonder dominant. 

Lees meer: De Halsbandparkiet, een vleugje exotisme in Tremelo

Voordracht zoogdieren

Sinds 2012 hebben we opnieuw de draad opgenomen om jaarlijks een voordracht voor het grote publiek te organiseren. In 2012 was het eigenlijk een workshop over determinatie van zoetwatervissen. Vorig jaar ging het over uilen, dus was het logisch dat we dit jaar het over zoogdieren zouden hebben. We vroegen Joeri Cortens van Natuurpunt Educatie deze voordracht te brengen. Eigenlijk hadden we in onze aankondigingen beter de echte titel van zijn presentatie gebruikt: ‘Zoogdieren in Vlaanderen’, dat klinkt interessanter dan het algemene ‘Zoogdieren’, het had misschien meer volk gelokt. Maar dan hadden we stoelen moeten bijzetten in de raadzaal van het gemeentehuis, want het dertigtal stoelen waren allemaal bezet. Het was positief dat ook kinderen aanwezig waren, die aandachtig volgden en spontaan vragen stelden. Ze verveelden zich duidelijk niet. Joeri was snipverkouden, moest regelmatig de neus snuiten en niezen, maar dat weerhield hem niet zijn presentatie op een vlotte humoristische wijze te brengen. Het was een boeiende presentatie met af en toe korte filmpjes in verwerkt. Ze was zo boeiend, en Joeri ging er zo op in, dat het al 22 u 30’ was toen we in het oog kregen dat het al zo laat was. Even tevoren was het bijna misgelopen met de presentatie toen Joeri’s laptop opeens crashte. Gelukkig kon hij herstarten en weer oppikken waar hij gebleven was. Misschien hadden we de pauze iets korter moeten maken. 

Lees meer: Voordracht zoogdieren

Kaas- en wijnavond

In het begin van het jaar wilden we ons 25-jarig bestaan niet zomaar laten passeren. Mieke dacht, als kersverse voorzitster, aan een academische zitting als opening van een tentoonstelling. Na de tentoonstellingsperiode als slot een kaas- en wijnavond. Misschien vreemd, maar de mensen van het eerste uur, Walter en Paul, zagen dat eigenlijk niet zitten om praktische redenen. Wie vragen voor de toespraken? Waar tentoonstellen? En vooral: wat tentoonstellen? Zo bleef er alleen de kaas- en wijnavond over. Eén van de weinige dingen die we in die 25 jaar nog niet deden. Het zou op 22 november doorgaan. Mieke reserveerde de Breughelzaal van de Damiaanschool. 

Lees meer: Kaas- en wijnavond

Moet er nog zwerfvuil zijn?

In de Guldensporenlaan, Kleine Bollostraat, Steestraat, Nieuwstraat, Schriekbaan en Paalstraat zijn we met de kinderclub zwerfvuil gaan ruimen. Blikjes bier en frisdrank, sigarettenpakjes en peuken en verpakking van snoepgoed maakten meer dan de helft uit van het gevonden vuil. Maar ook een douchekop, koffiezetapparaat tot zelfs een in een plastiek zakje gedropte hondendrol vonden we langs de kant van de weg. Er lopen/fietsen/rijden blijkbaar nog heel wat mensen rond met ‘vuile manieren’, want op het einde van onze zwerf(vuil)tocht hadden we acht zakken vol. 

Lees meer: Moet er nog zwerfvuil zijn?

Meer artikelen...

  1. 25 jaar Natuurpunt