Zoeken

Volleerde wateringenieur en burchtenbouwer: de bever.

Bever

Hij duikt na jaren afwezigheid eindelijk weer op in onze buurten: de bever! Ooit waren ze naar schatting met maar liefst 60.000.000. Goed honderd jaar geleden telde Europa er nog 1.300… En nu zouden er terug een 600.000 rondzwemmen. Net op tijd heeft men het roer drastisch omgegooid, herintroductieprojecten opgezet en concrete beschermingsmaatregelen genomen. Gelukkig! 

Lees meer: Volleerde wateringenieur en burchtenbouwer: de bever.

Ribbe de Bie bakt ze bruin in de Molen van Rotselaar

De vzw Molen van Rotselaar heeft met Europese steun het bakhuis van de molen uitgebreid zodat groepen samen rond een grote werktafel brooddeeg kunnen kneden om te bakken in de houtoven. Het is hier dat 9 Ribbe de Biekinderen op woensdag 18 februari o.l.v. bakker Gilbert hun eigen brood mochten maken. Tussendoor werden ze rondgeleid door Fons die hen wegwijs maakte in het molencomplex en de aangrenzende tuin langs de Dijle. Ze kregen begrippen als vistrap, waterkrachtcentrale en krooshekreiniger voor de kiezen. 

Lees meer: Ribbe de Bie bakt ze bruin in de Molen van Rotselaar

Machtige torens van ijs en water

Behalve biologische natuurfenomenen zijn er uiteraard nog natuurlijke fenomenen die niet tot het domein van de levende natuur horen, maar die er toch kenmerken van schijnen te hebben. Neem nu het weer of meer bepaald, wolken: wolken worden gevoed (condensatiekernen, water…) en groeien (wolkvorming), ze bewegen en veranderen van kleur. Van voortplanting is vooralsnog geen bewijs gevonden, maar daarom zijn ze niet minder het bestuderen – of tenminste, observeren – waard. Zeker met de lente in het vooruitzicht, want dan breekt een periode aan van weelderige wolkenlandschappen en soms gigantische wolkentorens.

Lees meer: Machtige torens van ijs en water

Paddenoverzet

Pad

Natuurpunt organiseert elk jaar op honderden plaatsen in Vlaanderen paddenoverzetacties. Vrijwilligers gaan in de trekperiode ’s avonds de weg op, gewapend met emmer en zaklamp om amfibieën van de weg te plukken en hen veilig
naar de overkant te brengen. Die acties worden ondersteund door de gemeentes en worden uitgevoerd door duizenden Natuurpuntvrijwilligers. Voor buurtbewoners, jeugdverenigingen en scholen uit de buurt is een avondje padden
overzetten een onvergetelijke ervaring. Gemiddeld worden elk jaar bijna 100.000 gewone padden gered van een platte dood. Recordjaar was 2005: toen werden 163.645 padden veilig overgezet.

Lees meer: Paddenoverzet

Uitstap

Hoe beheer je een domein?

Daguitstap 31 mei 2015.

Bezoek aan het domein van de heer Phillips te Meerhout.
Vertrek: 8u aan het sociaal huis te Baal.

De heer Phillips neemt ons een voormiddag mee over zijn terreinen waarop hij al heel wat jaren aan beheer doet.

Begeesterd door beheer en nieuwsgierig naar de resultaten van plaggen, aanplantingen en kappingen heeft hij heel wat resultaten geboekt en wil hij zijn ervaringen met ons delen. Eén van zijn verwezenlijkingen: In Meerhout , in het Natura2000-gebied Bovenloop van de Grote Nete met Zammelsbroek, Langdonken en Goor, gaat de eigenaar zorgen voor de uitbreiding van twee vennen door afgraving en het creëren van schuine oevers. Ook de afwateringsgracht zal verondiept worden tussen de paraboolduin en de deflatiekom om zo het belangrijke kwelwater te behouden.

Na het bezoek gaan we eten in een gelegenheid inde buurt. Daar kunnen we de heer Phillips nog heel wat vragen stelen en indrukken uitwisselen over de voorbije voormiddag.

Ga je mee? Mail dan voor 10 mei 2015 naar hier met vermelding van je naam en daguitstap 2015 en eventueel het aantal deelnemers.

Praktische info volgt na inschrijving!

Trillen op het veen

Zondag 7 juni 2015

Langs poelen, door graslanden en over trilveen: wandeling door het Zegbroek.

Vlak bij de geboorteplaats van pater Damiaan in Tremelo vind je het Zegbroek. In dit gebied kan je genieten van een lappendeken van moerasbossen, vochtige bloemenrijke graslanden, akkers en waterpartijen. Ook een verveende, oude meander van de Demer en een aantal turfputten zorgen voor biodiversiteit. Pas wel op voor het trilveen, een zeldzaam natuurverschijnsel, dat hier nog te bewonderen valt. Wie zich op zo’n trilveen waagt, waant zich op een waterbed, een paradijs voor veen- en zeggensoorten.

Inschrijven: niet nodig

Afspraak: zondag 7 juni om 14u aan het museum Pater Damiaan, Pater Damiaanstraat 37, Tremelo.

Info en gids: Danny Schoovaerts, 016/53.64.47 of 0497/22.16.00

Tip: laarzen zijn noodzakelijk. De paden zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers of kinderwagens.

Steun: je kan dit project steunen door een gift op IBAN BE56 2930 2120 7588 (BIC = GEBABEBB) met vermelding ‘gift Zegbroek- project 9955’. Voor giften vanaf 40 euro wordt een fiscaal attest afgeleverd.